נערך לאחרונה
לכמה חודשי משכורת נזקק זוג בארץ לרכישת דירת 3-4 חדרים ממוצעת?
רבים טוענים ששוק הנדל"ן למגורים בישראל הינו במצב בועתי, ומחירי הדירות רחוקים מלהיות סבירים. בועה פיננסית הינה מצב שבו ערכו של הנכס הכלכלי גבוה לאין שיעור משוויו הכלכלי האובייקטיבי. על מנת לבחון את הטענה הזו יש לבדוק לכמה חודשי משכורת נזקק זוג בארץ לשם רכישת דירת 3-4 חדרים ממוצעת. מחקר כלכלי שנערך מטעם מנהל הכנסות המדינה, בחן את הנתונים על בסיס עסקאות שנעשו במשק בכל אחת מן השנים 2003-2007 באזורים שונים וברמות הכנסה משתנות. היחס שבין ההכנסה החציונית לבין המחיר החציוני של הנכס למגורים מהווה מדד מקובל בהיבט הכלכלי.
מסקנת המחקר: זוג נזקק ל-131 חודשי עבודה לרכישת דירה נכון לרבעון השני של 2010
מסקנה אשר עולה מן המחקר היא שבין השנים 2003-2007 היא שלא חל שינוי משמעותי בכוח הקנייה של רוכשי הדירות במושגים של חודשי עבודה, כשלעשירון העליון נדרשו כ-47 חודשים (ארבע שנות עבודה) עבור רכישת דירה ממוצעת, בעוד שלאלו אשר היו המצויים ברבעון ההכנסות התחתון נדרשו
כ-90 חודשים (בערך 7.5 שנים) עבור אותה הדירה. קיימים כמובן פערים בין ערים, כשהעיר אשר "מובילה" עם 90 חודשים הינה העיר ירושלים, ומתחתיה נמצאות הערים תל אביב, הרצלייה ורעננה, בהן נדרשים להשקיע בין 65-70 חודשי עבודה עבור הדירה המיוחלת. בין השנים 2007-2009 המצב אף החריף, כשבמקביל לעליית מחירי הדירות ירד גם שכר העבודה. ניתוח הנתונים הסטטיסטים מראה שבטווח השנים שבין 2007-2009 נדרשו 106 חודשי עבודה בתחשיב של שכר ברוטו עבור רכישת הדירה.
הממצאים שבין השורות, והקשר שבין שכר ברוטו למציאות העגומה בפועל
על פי הנתונים של הרבעון השני לשנת 2010 נדרשו לזוג כ-131 חודשי עבודה לשם רכישת דירה. הנתונים הללו אולי פסימיים, אך המציאות בפועל עגומה אף יותר, אם נזכור שהנתונים נבחנו על פי הכנסה ברוטו של משק בית, כאשר במונחי ההכנסה נטו עולה הצורך בחודשי עבודה רבים הרבה יותר על מנת להגיע לדירה בישראל. ואולם, גם הכנסה נטו אינה מהווה את הפרמטר הקובע, והפרמטר האמיתי הוא למעשה סכום החיסכון אשר מסוגל לפנות לעצמו משק הבית לאחר כל יתר ההוצאות. הממצאים על פי החישוב הזה הם שבפועל יש צורך ב-10 עד 20 שנות עבודה על מנת להגיע לדירת 3-4 חדרים ממוצעת. הנתונים הללו מעמידים את מדינת ישראל במצב לא טוב בהשוואה בינלאומית. גם אם נניח שקיימת בארץ מסורת של סיוע לזוגות הצעירים ברכישת דירתם הממצאים נותרים עגומים.
נתונים סטטיסטיים לשנת 2013 לגבי מספר חודשי העבודה הנדרשים לרכישת דירה
משרד הבינוי והשיכון חשף את מחיר הדירות החציוני בארץ לשנת 2013 על פי ערים. המחיר החציוני מהווה למעשה את מחירן האמיתי של הדירות, מהסיבה שהוא מייצג את המחיר בו נמכרות מרבית הדירות, בניגוד למחיר הממוצע אשר מכניס למשוואה גם דירות הנמכרות במחיר 30 מיליון שקל. על פי הנתונים הסטטיסטיים זינק מחיר הדירות בשנים האחרונות בשיעור ריאלי של 50%. ברבעון הראשון של 2013 המחיר הממוצע של הדירות עמד על 1.233 מיליון ₪, בעוד שהשכר ברוטו הממוצע עמד על 9,113 ₪. על פי הנתונים הללו נדרשים 135 משכורות לרכישת דירה. ואולם, זהו השכר הממוצע ולא החציוני. על פי שקלול הכנסה חודשית ברוטו של העשירונים החמישי והשישי, השכר החציוני ברוטו לחודש הוא 6,193.5 ₪. החישוב נאמד על 184 חודשי הכנסה חציונית ברוטו. אם נתייחס לסכום החיסכון שמסוגל לפנות לעצמו משק הבית לאחר כל יתר ההוצאות, התמונה האמיתית עגומה מאוד והיא הרבה מעבר לעשרים שנה.