תשלום במזומן
אלה מאיתנו ילידי שנות ה 70 לערך, וודאי זוכרים שהצטרפו למסע קניות עם האב או האם וכאשר הגיעו לקופה, שלפו הוריו צרור שטרות אותם ספרו על הדלפק ולקינוח הוסיפו גם כמה מטבעות. עבור רובינו מדובר בנוסטלגיה ובהרגל שפס מן העולם. נסו לעמוד זמן רב מספיק בתחנת דלק או אל מול קופה פעילה בסופר מרקט ובחנו את אמצעי התשלום, קרוב לוודאי שתגלו כי רובו המכריע של הציבור משלם בכרטיסי אשראי. באופן כללי, אם ננסה לחשוב היכן עדיין עושים שימוש בכסף מזומן נגלה כי הוא נותר עוד בכמה חלקות קטנות בחיינו: קניות בשוק, טיפים למלצרים או נותני שירות, או תשלום למספר בעלי מקצוע כמו הספר או עובד משק הבית שלנו. יתכן כי ישנן סיטואציות נוספות אך הן דיי מועטות בהיבטי הכמות וגובה הסכומים המשולמים. הבה נודה באמת, אם בעל דוכן הירקות בשוק היה מקבל תשלום בכרטיס האשראי, לא היינו מגהצים?
הנוחות בכרטיס אשראי
לא ניתן להאשים את חובבי הפלסטיק, חסידי כרטיסי האשראי, מבחינתם ודאי זוהי המצאת המאה. הכרטיס שבר את המתאם המתבקש ד'אז שארנק או כיס אחורי תפוחים מעידים על בעל ממון. הצורך להתנהל במהלך קניות עם כמות גדולה של שטרות כבר לא קיים, הריצות התכופות למכשירי המשיכה האוטומטיים נחסכות מאיתנו ואיתן גם נחסכים חיובי עמלות שורה מהבנק שלנו על כל משיכה שכזו.
בעוד אנו עלולים לאבד כסף או שהוא עלול להיגנב מאיתנו, במקרה של אובדן או גניבת כרטיס אשראי ניתן בקלות לבצע חסימה מול חברת האשראי ובמסגרת ביטוח הכרטיס נוכל להזדכות על קניות שלא בוצעו על ידינו.
הדוגלים בשימוש בכרטיס האשראי גם יאמרו לזכותם כי הסטייטמנט החודשי, אותו פירוט קניות שאנו מקבלים לביתנו, מסייע במעקב ובקרה אחר הוצאותיהם. יתרה מכך, הכרטיס בניגוד למזומן מאפשר פריסת קנייה גדולה למספר תשלומים או לבצע קנייה בתשלומים הדחויים למועד בו תכנס המשכורת הקרובה. אך האם אין זאת חרב פיפיות העלולה להתהפך עלינו?
אין ידיד נאמן מכסף מזומן.
בניגוד לחוסר המוחשיות של הכסף שמאחורי הכרטיס, למזומן יש יתרון פיזי מובהק, ניתן לאחוז בו ולספור בכל עת כמה נותר לנו ממנו בכיס. ככל שתצטמצם ה"חבילה", כך נבין שתקציבנו הולך וקטן. הווירטואליות של כרטיס האשראי, מנתקת אותנו מהשליטה על יתרת כספינו בפועל ומוכרת לנו אשלייה של כסף ללא הגבלה, שהריי הכרטיס מגהץ ולא מתכלה כשנגמר התקציב! לפני שתתפתו לשכנועי איש המכירות הממולח בחנות הרהיטים או הכלבו באומרו: "תקנו – נפרוס לכם לתשלומים", דמיינו, האם הייתם מקצים את אותו תקציב לקנייה לו היינו צריכים למנות שטרות על שולחנו?
התשלום במזומן קונה לנו יכולת מיקוח יחד עם המוצר אותו נחפוץ לקנות. פעמים רבות, המוכר המשלם עמלת סליקה לחברת כרטיסי האשראי, ישמח להוזיל לנו את הרכישה באחוז מסויים הקטן ממה שהיה אמור לשלם כעמלה. זהו פתרון של הכל מנצחים, ולכן הוא עובד פעמים רבות. ואם בעמלות עסקינן, מתי בפעם האחרונה בדקתם מהי עלות דמי חידוש כרטיס או מה גובה ריבית הפרעון בתשלומים אותה אתם משלמים? ומה אם יש ברשותכם מספר כרטיסים?
לפני שתאמצו את המעבר למזומן רק נמליץ על ניהול מעקב הוצאות חודשי יזום. רבים מן הבנקים נותנים כמתנה ללקוחותיהם פלטפורמת ניהול תקציב ביתי ממוחשבת ונוחה לשימוש, או אם תעדיפו גם רשימה או קובץ אקסל יעשו את העבודה. המעבר למזומן יחד עם בקרה זו על ההוצאות החודשיות, יחסוך לכם את ההפתעות מידי חודש בהגיע הסטייטמנט של כרטיס האשראי הנוקב סכום חיוב גדול בהרבה מזה לו ציפיתם.