במידה והחלטתם לרכוש דירה עליכם לדעת שיש לתכנן את התקציב בטרם אתם ממהרים אל הבנק לבקשת המשכנתא. רבים טועים בכך שהם סבורים שהמחיר של הדירה, אשר נקבע בהסכם שנחתם בינם לבין המוכר או הקבלן הוא הסכום אותו יש להציג בפני בנקאי המשכנתאות. בפועל יישנן מגוון הוצאות נוספות העשויות להצטבר לסכומים משמעותיים, וחשוב להקצות עבורן סכום כסף מראש, על מנת למנוע מצב שבו יש צורך במשכנתא נוספת על כל העלויות, הטורח והזמן הכרוכים בכך. אחת ההוצאות הנלוות היא מס רכישה. על פי חוק, רכישת הדירה מחויבת במס רכישה בהתאם למדרגות מס רכישה המתעדכנות אחת לשנה. מדרגות המס תלויות בשני פרמטרים שהם היותה של הדירה דירתו היחידה של הרוכש ושוויה של הדירה.
מס רכישה ודמי תיווך
על פי התקנות לשנת 2014, רוכשי דירה יחידה שהם תושבי ישראל פטורים באופן מלא ממס רכישה עבור דירה בשווי של עד 1,517,210 ₪, בעוד שדירה ששווייה גבוה מהסכום הזה ועד לשווי של1,799,605 שקלים, המס עליה הוא בגובה 3.5% מערך הדירה עבור רוכשי הדירה הראשונה. באופן כללי, מדרגות המס הינן ביחס ישיר לערך הדירה, ורוכש שבבעלותו דירה נוספת ישלם עבור רכישתה מס גבוה יותר. במידה ורכישת הדירה בוצעה על ידי מתווך יש להוסיף אל חשבון ההוצאות הנלוות גם את דמי התיווך. דמי התיווך הינם לרוב בשיעור שאינו עולה על 2% ממחירו של הנכס, וניתן להתמקח ולהוזיל את הסכום. יישנן הוצאות נלוות נוספות במהלך רכישת הדירה שכוללות גם שכר טרחת עורך דין שעלותו בשיעור שבין 0.5% ל-2% מעלות הדירה הנרכשת. חשוב להדגיש שעורך הדין מטעם הקבלן אינו מהווה תחליף לשכירת עורך דין מטעמכם.
ההוצאות הנלוות לרכישת הדירה
מומלץ לשריין תקציב גם עבור שיפוצים, ריהוט, עלויות מעבר וחיבור לתשתיות כגון חשמל, מים וגז. אמנם מדובר לכאורה בסכומים פעוטים ביחס לעלות הדירה, אך הם הופכים למשמעותיים בסך המצטבר. כמו כן קיימים גםהפרשים שבין שערי הדולר והשקל, הוצאות אשר נובעותמהצמדת העסקה למדד תשומות הבנייה או למדד המחירים לצרכן, דמי היוון,היטל השבחה,מס שבח, הערכת שמאי, דמי פתיחת תיק בבנק בו נלקחת המשכנתא והוצאות נוספות אינדיבידואליות לרכישה עצמה. מומלץ להסתייע ביועץ משכנתאות המתמחה בתחום, על מנת להקטין עלויות ולהתאים את משכנתא האופטימאלית ליכולותיכם.