כל אדם שמחזיק בנכס נדלנ“י ומעוניין לבצע מכירה שלו, רוצה לדעת כמה כסף הנכס שלו שווה והאם באמת משתלם לו לבצע את תהליך המכירה בתקופה זו. בישראל קיימות 3 שיטות עיקריות לבצע הערכת נכס. כל שיטה משתנה על פי סוג הנכס ועל פי תנאי השוק שקיימים. השיטה ה-1 נקראי שיטת ההשוואה. כאשר מעריכים נכס מגורים, מבססים את הערכה על הסתכלות על עסקאות דומות שנעשו באותה סביבת מגורים. כלומר, מבצעים השוואה בין הנכס אותו אנחנו רוצים למכור לבין נכסים אחרים שנמכרו לאחרונה באותו רחוב, עיר או ושכונה. כמובן שלוקחים בחשבון גם נתונים נוספים כמו גודל הנכס, תוספות בנייה, כיוון הנכס ועוד.
שיטת העלות של הערכת נכס
כל התחום של הערכות נכס לצד שמאות מקרקעין מבוסס גם על שיטה זו. למרות שהשיטה הקודמת מאפשר לבצע הערכת הגיונית לפי עסקאות זהות מאותה תקופה, לא תמיד ניתן לבצע את אותה השוואה משום אין נכסים הזהים לנכס שאנחנו רוצים למכור. במקרה כזה מה שעושים זה מחשבים את כל מרכיבי שווי הנכס כמו המבנה, ערך הקרקע וכדומה. מהשווי הכולל מפחיתים קריטריונים כמו התיישנות תשתיות, סטנדרט של בנייה ואז מקבלים את הערך הסופי של הנכס, גם מבלי שנצטרך להשוות אותו לנכסים אחרים.
היוון הכנסות
שיטה זו נהוג לכנות בשם ”הגישה הכלכלית“. בדרך כלל נהוג להשתמש בה שרוצים להעריך נכסים, דירה או בית, למטרה של השקעה לטווח ארוך. מה שעושים במקרים כאלה זה להוון את תזרים ההכנסות שניתן להפיק מתשלומי השכירות באותו בניין, לפי התשלומים שמתקבלים עבור בעל הנכס בתקופה ספציפית זו. שיטה זו לוקחים בחשבון היבטים כמו הסביבה של הנכס, תשתיות, פיתוחים להמשך, רישיונות ועוד. כמובן שלכל שיטה יש את היתרונות והחסרונות שלו ויש לבחור את השיטה בהתאם לסוג הנכס ומאפייניו.