אחד המושגים ששווה בתחום הפיננסי כלכלי להכיר הוא ריבית פריים. הריבית של בנק ישראל עומדת על 0.1 אחוז, ולפעמים יש תנודות לכאן או לכאן. כדי להבין מהי ריבית פריים, חייבים להבין מהי הריבית של בנק ישראל. למשל, בשנת 2019, הריבית עלתה ל-0.25% ועם פרוץ משבר הקורונה היא ירדה. העניין הוא שאנחנו ממש לא יכולים לקבל הלוואה לשום מטרה בריבית הזו. זו הריבית שבנק ישראל קובע לבנקים ולכן היא רלוונטית אך ורק לבנקים.
על מה משפיעה ריבית פריים?
בכל קורס או מסלול לימודי השקעות, יזמות או ניהול כמו למשל המדריך למשקיע המתחיל, קורסים בשוק ההון, נדל“ן וכדומה לומדים כי אחת לחודש, בנק ישראל קובע את הריבית שמשפיעה על מגוון של פרמטרים כלכליים בשוק כמו אג“ח, מניות, דירות, מדד מחירים עבור הצרכן ועוד. ברגע שהריבית נמוכה, המחירים עולים. אם אנחנו בתור צרכנים מגיעים לבנק לקחת הלוואה או משכנתא, הריבית שעלינו לשים אליה לב היא ריבית פריים שהיא בעצם מבוססת על הריבית שבנק ישראל קובע. ריבית הפריים היא הריבית של בנק ישראל + 1.5%.מדובר בסוג של מלכודת כי הרי מדוע להוסיף 1.5% לריבית שכביכול הגוף הפיננסי המשמעותי ביותר במדינה קובע? הריבית הזו, בשונה מבעבר כבר לא תואמת את מצב השוק והיא הייתה רלוונטית לפני עשור כאשר אז הריבית הייתה גבוהה באופן משמעותי.
למה זה חשוב?
כי הריבית הזו משפיעה על כל הלוואה שתיקחו, כולל הלוואה לצורך של רכישת דירה ויש גם אפילו מסלולי משכנתא שמושפעים ישירות מהפריים. לכן, בפעם הבאה שאתם לוקחים הלוואה או מתכוננים לקחת הלוואה, שווה לבדוק את המושגים הבסיסיים, להבין איזה מציעים לכם, אפילו להיעזר ביועץ פיננסי ורק אז לקחת החלטה.